eksperyment z zamrażaniem pesto z rukoli zakończył się pełnym sukcesem – po rozmrożeniu nie straciło właściwości smakowych i wizualnych. zdjęcie dołączyłam do poprzedniego wpisu z przepisem na pesto z rukoli.
penne z pesto z rokietty zwanej potocznie rukolą
- 1 porcja pesto z rukoli,
- 400 g makaronu penne,
- 3 średnie pomidory,
- 1 czerwona cebula,
- 2 łyżki oleju ,
- sól, pieprz,
- opcjonalnie 2 łyżki octu balsamicznego,
- kilka łyżek uprażonych pestek słonecznika
ugotować makaron. na oleju zeszklić pokrojoną w półplasterki cebulę. dodać pokrojone na ósemki pomidory (można wziąć pomidorki koktajlowe i wtedy przekrawać je tylko na pół). trzymać na patelni przez 2-3 min, ewentualnie podlać octem balsamicznym, zagotować, wyłączyć. odlać 1/3 szkl. wody z gotowania makaronu i rozrzedzić pesto jeśli jest za gęste. pesto wymieszać z odlanym makaronem, dodać pomidory z czerwoną cebulą. posypać prażonymi pestkami słonecznika.