temat leci po bandzie 😉 uwielbiam pieczoną białą kiełbasę, obficie obłożoną plastrami cebuli i czosnkiem. w ten sposób zrobiona najlepiej smakuje w święta, choć przyznam, że nie wiem dlaczego. obiadowo postanowiłam sprawdzić, jak jedzą ją inni. dominuje kiełbasa gotowana z sosem chrzanowym lub musztardowym, potem jest pieczona w piwie (zanotowane do wypróbowania). jako ciekawostkę znalazłam zapiekaną białą kiełbasę na stronie domowe gotowanie. przy dwóch godzinach pieczenia, to swoją drogą nie nazwała ją zapiekaną, ona w zasadzie jest duszona.
przypomniało mi się, że zastanawiałam się nad tymi dwoma godzinami pieczenia. to warzywom w towarzystwie kiszonego ogórka tyle czasu zajmuje zmięknięcie. tak przynajmniej obstawiam.
smakowo towarzystwo cebuli, ogórków kiszonych i papryki kojarzy mi się nieco ze szwedzką sałatką, także jej fanom powinno szczególnie smakować.
kiełbasa pieczona z warzywami
4 białe kiełbasy, 2 duże cebule, 1 duża papryka, 2 ogórki kiszone, 1 łyżka oleju, sól, pieprz
kiełbasy ponakłuwać i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. ogórek i cebulę pokroić w plasterki, paprykę w paski. wymieszać je ze sobą i olejem, lekko posolić (w zależności od słoności ogórków). ułożyć na kiełbasach. piec pod przykryciem 1,5 godziny w 180 st.C. potem zdjąć pokrywkę i pozwolić się zrumienić warzywom.