w ubiegłym tygodniu radiowa 3 rozpoczęła kulinarne czwartki. zaczęli od szparagów, a zważywszy na moją wczorajszą zdobycz, to ja zaraz za nimi!
makaron z zielonymi szparagami
- paczka kokardek (bo ładniej wyglądają),
- pęczek zielonych szparagów,
- 4 pomidory,
- 20 dkg wędzonego łososia,
- 4 łyżki śmietany,
- 1 łyżka oliwy,
- czarny pieprz
zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy odciąć białe końce. ugotować w osolonej wodzie (ok. 7-10 min.). na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojonego w paski łososia. dodać pomidory pokrojone w 2 cm kostkę. przyprawić pieprzem i dodać pokrojone na 3 cm kawałki szparagi i śmietanę. zagotować i wyłączyć. sos wymieszać z ugotowanym makaronem.