Ostatnio tak się składa, że niedzielne obiady zwykle zjadamy u babci. Jej kuchnię określiłabym jako swoisty fusion. Łączy kuchnię galicyjską z nowinkami żywieniowymi, a okrasza to smakami z licznych podróży po basenie morza śródziemnego. Dziś poznaliśmy dość ekstrawagancką wersję śląskiego krupnioka.
pieczona kaszanka – składniki:
- kaszanka,
- cienkie półplasterki cebuli,
- grube plasterki czosnku,
- plastry kwaśnych jabłek,
- majeranek,
- pieprz ziołowy
pieczona kaszanka – przepis
Kawałki kaszanki nacinamy w poprzek i w te nacięcia wkładamy na przemian cebulę, czosnek i kwaśne jabłka. Posypujemy majerankiem i ziołowym pieprzem zawijamy to niezbyt szczelnie w posmarowaną olejem folię aluminiową. I na trzy zdrowaśki do pieca, tzn. na jakieś pół godziny w 200 st.
1. można tę potrawę przygotować również na grillu, wtedy czas pieczenia można skrócić.
2. do tego babcia zaserwowała nam puree ziemniaczano-jabłkowe: 10 minut po rozpoczęciu gotowania ziemniaków dodać jabłka. miękkie ziemniaki odlać, zmiksować, dodać odrobinę masła.
komentarze archiwalne:
- grazyna1961.only Pasowałoby jak ulał do akcji jabłkowej. Jeszcze chwilę trwa… Prszna i ciekawa propozycja 🙂
- janiolka nie zdążyłam 🙁