w ten weekend pracuję w barterze. za projekt plakatu i jego wydrukowanie dostałam fantastyczną sałatkę, w ilości prawie hurtowej 🙂
sałatka z tuńczyka – składniki:
- tuńczyk z puszki w dużych kawałkach (ok. 2 puszki),
- 1 puszka kukurydzy,
- 2 papryki,
- kilka obranych ze skóry korniszonów lub garść marynowanych grzybów,
- pół pęczka pietruszki,
- 200 g drobnego makaronu, np. orzo*,
- sól, pieprz,
- oliwa,
- cytryna w ćwiartkach
sałatka z tuńczyka – przepis
ugotowany makaron mieszamy z niezbyt rozdrobnionym tuńczykiem, kukurydzą, papryka pokrojoną w drobną kosteczkę i tak samo korniszonami oraz z drobno posiekaną pietruszką. przyprawiamy solą i pieprzem, dolewamy oliwę i sos z puszki tuńczyka, i mieszamy.
każdy na swoim talerzu wyciska sobie samodzielnie sok z cytryny.
* orzo jest bardzo krótkim makaronem, kształtem przypominającym ryż. najczęściej dodaje się go do zup, ale świetnie sprawdza się też przy faszerowaniu warzyw, no i oczywiście w sałatkach, których składniki mają podobną mikrą wielkość.