Tradycyjne drugie śniadanie w pracy, to zwykle kanapka. Jednak, kiedy zaczynia się mieć dość pieczywa, to przychodzi pora na pudełka – lunchboxy. Zapakować można do nich wszystko, a im bardziej kolorowo, tym lepiej. Żeby kuskus z ciecierzycą nie był mdły, zamiast wody do zalania kaszki używam pikantnej passaty.
Sałatki bez tłustego sosu to idealny pomysł na lunch w pracy. Ta jest wyjątkowo sycąca i pięknie pachnie dzięki dużej ilości bazylii. Dodatkową zaletą tak przygotowanego kuskusu jest to, że może być również dodatkiem do gulaszu i wtedy smakowicie dopełnia obiad.
kuskus z ciecierzycą, oliwkami i bazylią
ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 szkl. kuskus
- 400 g ugotowanej cieciorki
- 200 g czarnych oliwek bez pestek
- 1,5 szkl. passaty pomidorowej
- 1 pęczek bazylii
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Przepis
- Zagotuj passatę i zaleją nią kuskus, a następnie szczelnie przykryj.
- Po 10-15 minutach delikatnie widelcem „rozdrap” zbitą kaszę.
- Dodaj ciecierzycę, pokrojone w plasterki oliwki i porwaną bazylię.
- Dopraw solą i pieprzem.
11 komentarzy
Bardzo fajny pomysł na lunch box do pracy 🙂
Muszę spróbować jeszcze nie jadłam tej kaszy.
Uwielbiam wszystkie składniki, czyli mogę robić. Świetne, lekkie danie 🙂
Proste i szybkie przepisy to coś dla mnie. Idealne do lunch box 🙂
chyba nadszedł czas, że spróbować ciecierzycę
wygląda świetnie 🙂
Oooo, to chyba mam pomysł na dzisiejszy obiad 😉 Zapowiada się super 😀
Zdecydowanie moje połączenie smakowe. Lekko, zdrowo i pożywnie 🙂 super przepis 🙂
Pyszna przekąska. Same składniki, które uwielbiam 🙂
I to jest mój pomysł na obiad 🙂 Akurat mam otwartą cieciorkę i nie wiedziałam co z nią zrobić
Do pracy sobie taki zrobię 🙂