Wielokrotnie nakłaniałam was do gotowania warzyw strączkowych w większych ilościach i mrożenie ich. Potem nie trzeba tracić już czasu na dość długie gotowanie. Zdrowsze to od warzyw z puszek, ale nie mając zapasów zamrażarkowych i nie ma co marudzić. Zwłaszcza, gdy chodzi o szybkie zjedzenie ciepłego posiłku.
warzywna potrawka ze strączkami w 10 minut – składniki:
- 1 bakłażan,
- puszka białej fasoli,
- 1 puszka ciecierzycy,
- 2 puszki pomidorów krojonych,
- 1 łyżeczka suszonego chilli w proszku,
- 1,5 łyżeczki papryki wędzonej,
- 1 łyżka pasty pomidorowej,
- łyżka tahini,
- 1 łyżka oleju,
- sól
warzywna potrawka ze strączkami w 10 minut – przepis
Na rozgrzanym oleju zrumień bakłażana pokrojonego w drobną kostkę. Dodaj pomidory, cieciorkę i fasolę oraz przyprawy i gotuj około 5 minut. Przed podaniem dodaj tahinę i ewentualnie posól. Podawaj z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
komentarze archiwalne:
Samo zdrowie|napisał: foodsi 2019/01/21 16:41:12
intryguje mnie tahini w tej potrawie:)|napisał: duo.na 2019/01/24 06:13:14
intryguje mnie tahini w tej potrawie:)|napisał: duo.na 2019/01/24 06:14:08
Wszystkiego dobrego w kolejnym roku!|napisał: Gość: Dobra Fanfikcja, *.dynamic-ww-02.vectranet.pl 2019/01/25 05:09:24
@duo.na, daje to coś 😉
@Dobra Fanfikcja, dziękuję i nawzajem!|napisał: janiolka 2019/01/25 12:44:58No to mam pomysł na obiad|napisał: Gość: pati, *.neoplus.adsl.tpnet.pl 2019/01/25 17:11:47
Zainspirowana ugotowalam z kabaczkiem! Dziekuje!|napisał: duo.na 2019/02/13 02:14:54
duo.na, cieszę się, że smakowało!|napisał: janiolka 2019/02/13 10:39:17