Kolacja bez mięsa? Bez problemu. Poeksperymentujcie sobie z ziemniakami, bo z czasem odkryłam, że w tej kombinacji bardziej mi smakują, gdy są upieczone. A jeśli mięso jest wam niezbędne do życia, to równocześnie z ziemniakami wstawcie do piekarnika niezbyt grube sznycelki drobiowe lub wieprzowe.
brokuł z ziemniakami w sosie koperkowo-śmietanowym – składniki:
- brokuł,
- ok. 1 kg młodych ziemniaków,
- pęczek kopru,
- kubek śmietany (w wersji fit – jogurtu),
- dowolne przyprawy,
- 1/3 kostki masła
brokuł z ziemniakami w sosie koperkowo-śmietanowym – przepisy
obrane ziemniaki kroimy w duże cząstki, np. na ćwiartki, i gotujemy. brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy np. na parze. rozpuszczamy mało i wrzucamy na nie posiekany drobno koperek, podlewamy leciutko wodą i zagotowujemy. wtedy dodajemy śmietanę i przyprawiamy, ale już dalej nie gotujemy. mieszamy ugotowane ziemniaki z brokułem i polewamy sosem.
komentarze archiwalne:
-
Gość: [Pogoda] 82.102.21.* Danie choć proste wygląda mega pysznie. Nawet nie musi być tego sosu a np. samo masełko do ziemniaków.
-
janiolka @Pogoda, te młode warzywa są tak pyszne, że jest wiele możliwości ich zjedzenia 🙂