Chowder jest rybacką zupą rybną lub z owocami morza z kuchni anglosaskiej. Nie ma jednej standardowej wersji, więc można przy niej poimprowizować z tym co mamy w kuchni. Ja początkowo miałam w planach zupę cebulową, ale potem przypomniałam sobie, ze mam opróżniać zamrażarkę przed sezonem owocowo-warzywnym, w związku z czym wyjęłam paczkę owoców morza…
chowder z owocami morza
- 300 g mieszanych owoców morza,
- 150 g wędzonego boczku,
- 3 duże cebule,
- 1/4 dużego selera,
- 2 pory,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 duże młode ziemniaki,
- 1 l bulionu drobiowego,
- 1 szkl. mleka,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- pęczek natki pietruszki,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz
Boczek pokrój w drobną kostkę i wysmaż go na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojoną w cienkie piórka cebulę oraz pokrojony w małą kostkę seler i smaż na małym ogniu około 20-30 minut. Im ciemniejsza będzie, tym intensywniejszy kolor będzie miała zupa. Dodaj pokrojony w półplasterki por, tymianek oraz drobno posiekany czosnek. Duś razem, aż por będzie miękki. Zalej gorącym bulionem i mlekiem. Gdy się całość zagotuje dodaj wyszorowane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotuj 10 minut, dodaj owoce morza i trzymaj na ogniu kolejne 10 minut. Podawaj posypane natką pietruszki.