Po batonikach owsianych przyszła pora nie na przekąskę, ale dopełniacz wieczornej szklanki mleka – ciasteczka. Pracy naprawdę z nimi nie ma dużo. Nawet piekarnika nie trzeba mieć! Jeśli lubicie bawić się z dziećmi w kuchni, to są one w stanie same odmierzać potrzebne porcje składników, a potem ulepić zgrabne placuszki, dorosłym pozostanie nadzorowanie gotowania i… mycie rondelka 😉
ciasteczka owsiano-kakaowe
- 113 g masła,
- 0,5 szklanki cukru,
- 0,5 szklanki mleka,
- 0,3 szklanki kakao,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 0,5 szklanki masła orzechowego,
- 3 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
W rondelku stop masło, dodaj do niego cukier, rozmieszaj i wlej mleko. Gotuj razem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj kakao i doprowadź mieszając do wrzenia. Zdejmij z ognia, a następnie dodaj ekstrakt waniliowy i masło orzechowe, dokładnie wymieszaj. Wsyp połowę porcji płatków owsianych, wymieszaj i dodaj ich resztę. Ponownie wymieszaj. Na papierze do pieczenia układaj porcje mieszanki – po kopiastej łyżce. Następnie każdą z porcji spłaszcz dnem szklanki. Odstaw do zastygnięcia na około godzinę, choć po pół można już przeprowadzać testy organoleptyczne.