żeberka duszone w winie z marchewką i selerem naciowym

Przemawia przeze mnie ochłodzenie – pora na dania mięsne! Najlepiej wolno duszone, bez mojego zbyt wielkiego udziału. Magazynujące pod pokrywką maksimum zapachu. Takie, żeby na samą myśl zaczynały pracować ślinianki.

duszone, mięso, wolnopieczone, wieprzowina,

żeberka duszone w winie 

  • 1,5 kg żeberek w paskach,
  • 1 duża cebula,
  • 1 marchewka, 
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka sosu Worcestershire,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 szklanki czerwonego półsłodkiego wina,
  • 2 szklanki rosołu drobiowego,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól, pieprz

Żeberka pokrój na porcje – 2-3 kostki. Obsmaż je na oleju z każdej strony i zdejmij z patelni do naczynia do zapiekania. Zlej większość tłuszczu i na tym, co pozostanie przesmaż cebulę, marchew, seler i czosnek. Gdy będą miękkie dodaj je do żeberek, a na patelnię wlej wino i rosół, dodaj  sos Worcestershire, koncentrat pomidorowy, zagotuj, dopraw cukrem, solą i pieprzem. Odskrob wszystko, co przywarło do dna w trakcie smażenia i całość przelej do żeberek. Piekarnik rozgrzej do 110 st.C i piecz w nim pod przykryciem przez 4 godziny.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *