w ubiegłym roku testowałam przepis na pasteryzowaną fasolkę szparagową bez octu, żeby zachować jej naturalny smak. do tego dania otworzyłam pierwszy słoik i byłam niesamowicie zaskoczona, obawiałam się, że będzie kwaśna od kwasku. jest doskonała, więc w tym roku zrobię jej większą ilość w ten sposób.
curry z kurczakiem
- 1-2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2-3 łyżeczki pasty curry,
- 0,5 kg kurczaka bez kości (może być pierś, jak również wytrybowane udka),
- 1 szkl. bulionu warzywnego,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 30 dkg ugotowanej fasolki szparagowej,
- oliwa do smażenia
cebulę pokroić w kostkę, ząbki czosnku drobno posiekać. na rozgrzanej oliwie chwilę smażyć cebulę, dodać ząbki czosnku i smażyć dalej, aż cebula się zeszkli. dodać pokrojone w kostkę mięso kurczaka. i smażyć razem około 10 minut. dodać pastę curry, dokładnie wymieszać, wlać gorący bulion i pokrojone pomidory. dusić pod przykryciem około 30 minut. dodać fasolkę, chwilę razem podgrzewać. podawać z chlebkami naan lub ryżem.