dietetyczna pierś kurczaka z marchewką

tata kiedyś przygotowywał skrzydełka kurczaka z marchewką dusząc je z minimalną ilością wody na patelni groszkowej, o czym pisałam podając przepis na kurczaka w kremowym sosie cebulowym. dziś wróciłam do marchewki z kurczakiem, ale wykorzystując do tego zamiast skrzydełek piersi, a zamiast patelni piekarnik. wyszło zupełnie inne danie, o bardziej dietetycznym charakterze.

pierś kurczaka, marchew

kurczak duszony z marchewką

  • 3 pojedyncze piersi kurczaka,
  • 4 duże marchewki,
  • bulion drobiowy,
  • pieprz

marchewkę pokroić w cienkie plasterki. piersi kurczaka natrzeć pieprzem i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. na kurczaku ułożyć marchew. zalać wszystko bulionem, tak, by było równo przykryte. piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *