tak, był mi zdecydowanie potrzebny. nie rozwiązał co prawda problemów, ba nawet dołożył nowe sprawy do przemyśleń, ale był potrzebną chwilą relaksu. jego uzupełnieniem stał się spokojny obiad z letnimi warzywami, bez nadmiernego stania w kuchni. sos ten pasuje po prostu do makaronu, albo jako dodatek do pieczonych i smażonych mięs i ryb.
bakłażan z czosnkiem i pomidorami
- 3 długie bakłażany,
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku,
- 1-2 pomidory,
- oliwa,
- sól, pieprz
bakłażany przekroić wzdłuż na ćwiartki. posolić i zostawić na 15 min., opłukać i pokroić naw 2 cm kawałki. na patelni rozgrzać oliwę i na niej zrumienić czosnek. dodać bakłażan, posolić, popieprzyć, przykryć patelnię i dusić 15 min. dodać pokrojone pomidory i dusić kolejne 10 min. jeśli będzie za dużo płynu odkryć patelnię i odparować sos.