bardzo lubię miękkie sery pleśniowe w towarzystwie konfitur. na blogu kilkakrotnie mieliście z nimi do czynienia. tu znajdziecie spis wytrawnych konfitur, które pasują i do serów i do mięs.
konfitura gruszkowo-imbirowa
- 1,5 kg gruszek (najlepiej konferencja),
- 2 cm świeżego korzenia imbiru (lub więcej wg uznania),
- 300 g cukru,
- sok z 1 cytryny,
- 30 g masła
Gruszki umyj, obierz ze skóry, pokrój na ósemki i wytnij pestki. Przełóż do miski i zalej sokiem z cytryny, dobrze wymieszaj i odstaw na kilka minut. Do szerokiego, rozgrzanego rondla wsyp cukier. Podgrzewaj, aż cukier się skarmelizuje, wtedy dodaj masło i starty imbir. Włóż gruszki i na wolnym ogniu smaż jak konfiturę. Gruszki trzeba pilnować i regularnie mieszać, żeby się nie przypaliły. Kiedy karmel się rozpuści w soku, a jego połowa odparuje konfitura jest gotowa.