po wyluzowaniu kaczki do pieczenia rolady z wątróbką, pozostał korpus, który postanowiłam wykorzystać do ugotowania pachnącego kaczuszką bulionu. co ciekawe do przygotowania tego bulionu można również wykorzystać kości z kaczki pieczonej.
zupa grzybowa na kaczce lub gęsi
- kości z 1 kaczki lub 2 gęsie skrzydła,
- 2 garście suszonych w plasterkach grzybów,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 4 średnie ziemniaki,
- sól, pieprz
kości zalać 3-4 litrami wody, zagotować, zszumować. dodać grzyby i gotować godzinę na minimalnym ogniu. obrać włoszczyznę i w całości dodać do wywaru. gdy będzie miękka, zupę przecedzić. grzyby włożyć z powrotem do garnka. warzywa pokroić w zapałkę. i razem z obranymi, pokrojonymi w niedużą kostkę ziemniakami włożyć do zupy. przyprawić solą i pieprzem. gotować do miękkości ziemniaków. zupę podawać czystą, bez śmietany.
update z 12.11.2014
wczoraj po wyluzowywaniu gęsi postanowiłam zrobić tę zupę na niej. jest równie dobra.