grzybowa na kaczym rosole

po wyluzowaniu kaczki do pieczenia rolady z wątróbką, pozostał korpus, który postanowiłam wykorzystać do ugotowania pachnącego kaczuszką bulionu. co ciekawe do przygotowania tego bulionu można również wykorzystać kości z kaczki pieczonej.

zupa grzybowa na rosole z kaczki

zupa grzybowa na kaczce lub gęsi

  • kości z 1 kaczki lub 2 gęsie skrzydła, 
  • 2 garście suszonych w plasterkach grzybów, 
  • 2 marchewki, 
  • 1 pietruszka, 
  • kawałek selera, 
  • 4 średnie ziemniaki, 
  • sól, pieprz

kości zalać 3-4 litrami wody, zagotować, zszumować. dodać grzyby i gotować godzinę na minimalnym ogniu. obrać włoszczyznę i w całości dodać do wywaru. gdy będzie miękka, zupę przecedzić. grzyby włożyć z powrotem do garnka. warzywa pokroić w zapałkę. i razem z obranymi, pokrojonymi w niedużą kostkę ziemniakami włożyć do zupy. przyprawić solą i pieprzem. gotować do miękkości ziemniaków. zupę podawać czystą, bez śmietany.


update z 12.11.2014

wczoraj po wyluzowywaniu gęsi postanowiłam zrobić tę zupę na niej. jest równie dobra.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *