po dość tłustawym burku i cieście filo pora na coś dużo lżejszego – surówkę, w dodatku z warzywa, które jakoś mego serca szczególnie nie podbiło, do momentu, kiedy spróbowałam je na ciepło, czyli kapustą pekińską.
surówka z kapusty pekińskiej
- 0,5 kg kapusty pekińskiej,
- 1 duża marchewka,
- 10 dkg suszonych moreli,
- garść orzechów włoskich,
- 2-3 łyżki majonezu,
- 2-3 łyżki jogurtu,
- sól, pieprz
jeśli morele są bardzo suche i twarde należy je zamoczyć na 30 minut w gorącej wodzie. następnie pokroić w paseczki. obraną marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki. umytą kapustę przekroić na pół i również pokroić w paseczki. orzechy uprażyć na suchej patelni. majonez wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z kapustą, morelami i orzechami. nie musi się specjalnie długo przegryzać.