nie jestem zbyt wielką fanką kapusty kiszonej, ale urzekła mnie prostota tego przepisu – w 90% danie samo się robi. pozostałe 10% nie wymaga ani specjalnych narzędzi, ani umiejętności.
wieprzowina pieczona w kapuście kiszonej
- 0,5 kg wieprzowiny w plastrach (karkówka, łopatka),
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 2-3 duże marchewki,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz, kminek
plastry mięsa oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć z obu stron. marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. kapustę posiekać i wymieszać z marchwią, doprawić pieprzem i kminkiem (bo soli zwykle w kapuście jest wystarczająco). naczynie do pieczenia wysmarować olejem. na dno ułożyć warstwę kapusty, na to karkówkę, na to ponownie kapustę i tak do wyczerpania składników. polać tłuszczem pozostałym po smażeniu mięsa. przykryć pokrywką i piec 1,5-2 godziny w 180 st. C.