kaszożercy łączcie się 😉 jeśli ktoś myślał, że kasza gryczana nie pasuje do mięsa mielonego, to jest w błędzie. Z resztą nie tylko gryczana pasuje, do tego klopsa można użyć w zasadzie każdej, jaką się chce. Istotne jest to, by masę dobrze przyprawić, no i nie bez przesady będzie przygotowanie dobrego sosu, np. grzybowo-śmietanowego.
klops kaszowo-mięsny
- 50 kg ugotowanej kaszy gryczanej lub innej lub nawet mieszanek kasza,
- 30 dkg mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- 3-4 suszone grzybki,
- sól, pieprz, tymianek
Kaszę wymieszaj z mięsem i jajkiem. Grzybki zetrzyj na tarce, dodaj do masy. Przypraw. Wyrabiaj całość tak długo, aż masa wyraźnie będzie się kleić. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Foremkę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do środka masę dobrze ją dociskając. Wygładź wierzch i piecz przez godzinę. Po upieczeniu odstaw na 10 minut, wyjmij z blaszki i pokrój na 2 cm plastry. Podawaj z sosem i sałatą.