nie wiem dlaczego, ale kasza jęczmienna kojarzy mi się z szorstkością. w dodatku nie ma ani porywającego wyglądu, ani smaku. i kojarzy się upiornie ze stołówkowym jedzeniem. trzeba to było odczarować 😉
kasza jęczmienna z wątróbką
- 200 g kaszy jęczmiennej,
- 400 g wątróbek drobiowych,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oleju,
- 200 g boczku wędzonego,
- sól, pieprz
ugotować kaszę. boczek pokroić w kostkę, wytopić na patelni, skwarki odłożyć na później. oczyszczone wątróbki usmażyć na tłuszczu pozostałym po boczku. po usmażeniu pokroić dość drobno. cebulę drobno pokroić i zrumienić na oleju. wszystkie składniki dodać do ugotowanej kaszy, przyprawić mocno solą i pieprzem. odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 10 minut.