Przyznaję się bez bicia, że pretekstem do zrobienia tego sosu był zupełnie nieudany zakup czerwonego wina. Także, jeśli coś wam zalega w barku lub zostało otwarte po imprezie, a amatorów na dany smak brak, to polecam takie zastosowanie.
klopsiki w sosie z czerwonego wina
klopsiki:
- 500 g mielonego mięsa,
- 1 czerstwa bułka,
- 1 jajko,
- pęczek szczypiorku,
- sól, pieprz
sos z czerwonego wina:
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka mąki,
- 2,5 szklanki czerwonego wina,
- 1 szklanka passaty,
- 10 cm gałązka rozmarynu,
- 1,5 łyżeczki cukru,
- 0,5 szklanki bulionu,
- sól, pieprz
Czerstwą bułkę namocz godzinę przed robieniem klopsików. Gdy porządnie namoknie, odciśnij ją i dodaj do mielonego mięsa. Posiekaj bardzo drobno szczypiorek i razem z jajkiem dodaj do mięsa, dopraw solą i pieprzem i bardzo dokładnie wyrób masę. Formuj wilgotnymi dłońmi klopsiki wielkości piłki pingpongowej, układaj w naczyniu do zapiekania. Odstaw na 15 minut w chłodne miejsce. Piecz 20 minut w 175 st. C.
Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Oprósz mąką i dobrze wymieszaj. Powoli wlewaj wino, nie przerywając mieszania. Dodaj passatę, rozmaryn, cukier, sól pieprz. Jeśli sos będzie za gęsty rozrzedź go bulionem. Gotuj 20 minut. Przelej sos na klopsiki i zapiekaj 20 minut.