zielone smoothie

przed świętami dotarła do mnie książka „Zsokowani” Erica Helmsa i Amely Greeven. przyznam, że gdybym miała ją kupić oglądając tylko okładkę, to nawet bym jej do rąk nie wzięła. tłumaczowi zabrakło też zdolności literackich, więc teksty są dość dziwnym językiem pisane, ale praktycznych informacji w nich sporo. choćby, jak usunąć tłustą powłokę z owoców, która nie schodzi w trakcie zwykłego mycia. książka nakręciła mnie na kupno blendera kielichowego. vitamix odpadł ze względu na cenę, ale jest wiele innych, z których na pewno coś wybiorę. 
znaczna część koktajli w tej książce opiera się na jarmużu, więc postanowiłam spróbować, jak smakuje w takiej wersji, bo póki co znałam go jedynie w postaci gotowanej. 

awokado, kiwi, jarmuż

smoothie z jarmużu

na 0,5 litra

  • 1 szkl. liści jarmużu z usuniętym nerwem,
  • 2 kiwi,
  • 1 awokado,
  • 1 szkl. mleka (można zastąpić to mlekiem roślinnym),
  • syrop klonowy lub miód do posłodzenia (opcjonalnie)

wszystkie składniki wrzucić do blendera i miksować, aż do uzyskania kremowej konsystencji. ewentualnie dosłodzić syropem

Zielono mi!

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.