kremowa zupa jarmużowa z fasolą

o upałach definitywnie można zapomnieć. pora wrócić do rozgrzewających zup. na pierwszy ogień idzie zupa z jarmużu, którego popularność jest dla mnie wciąż lekko zaskakująca. nie ze względu na wątpliwości, co do smaku, tylko dlatego, że w ogrodzie rodziców rósł odkąd pamiętam. zupa gotowana przez mamę, była ciemna i zawiesista, ta ma pastelowy kolor i lekko egzotyczny smak.

fasola, jarmuż

zupa krem z jarmużu

  • 0,5 kg jarmużu,
  • 2 średnie cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1,5 łyżki zielonej pasty curry,
  • 3 l bulionu warzywnego,
  • 0,5 l mleka
  • 2 szklanki ugotowanej białej fasoli,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól

cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. dodaj obrany i zmiażdżony czosnek, smaż około minuty. dodaj pastę curry i smaż, aż zacznie intensywnie pachnieć. wrzuć jarmuż, wlej gorący bulion i gotuj do miękkości jarmużu. zmiksuj, posól. wlej mleko, dodaj fasolę i razem podgrzej. podawaj na ciepło z pieczywem.

Wegetariański obiad V

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *