wyrwałam się na kilka dni z domu, a tu niespodzianka – magazyn Maszkety proponuje facebookową zabawę razem z przygotowaną przeze mnie do pierwszego numeru kostką kokosową. a że jej jeszcze tutaj nie prezentowałam, to pora to nadrobić.
zasady zabawy są proste:
1. Pieczemy kostkę kokosową z maszketowego przepisu.
2. Blogerzy zamieszczają na blogu przepis wraz ze zdjęciem upieczonej kostki kokosowej, podają linka do strony Maszketów na FB i w komentarzu pod postem z przepisem zamieszczają link do wpisu na blogu.
3. Osoby nie posiadające bloga zamieszczają zdjęcie wykonanej przez siebie kostki kokosowej w albumie „Kostka kokosowa” na stronie Maszketów na FB.
4. Czas na upieczenie kostki kokosowej mija w środę 23 lipca br.
5. Lista blogerów biorących udział we wspólnym pieczeniu zostanie zamieszczona na stronie Maszketów na FB.

kostka kokosowa
ciasto:
- 250 g masła,
 - 220 g cukru,
 - 220 g gęstej kwaśnej śmietany 18%,
 - 16 g cukru wanilinowego,
 - 425 g mąki pszennej,
 - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
 - 3 jajka,
 - 2 żółtka
 
pokrojone w kostkę masło podgrzać razem z cukrem i cukrem waniliowym, aż masło się roztopi. pod koniec wlać śmietanę, następnie ostudzić i dodać do powstałej masy jajka oraz żółtka i dokładnie wymieszać. mąkę i proszek do pieczenia przesiać i dodać do płynnej masy, delikatnie mieszając. piec na blasze o wymiarach 20×30 cm, przez 30-40 minut w 170 st.C. gdy ciasto całkowicie ostygnie, pokroić je w kwadraty.
polewa:
- 125 g masła,
 - 220 g gęstej kwaśnej śmietany 18%,
 - 160 g drobnego cukru do wypieków,
 - 50 g kakao,
 - 300 g wiórków kokosowych
 
składniki polewy, bez wiórków kokosowych, podgrzewać do dokładnego rozpuszczenia masła i uzyskania gładkiej masy. jeśli jest zbyt rzadka można dodać jeszcze odrobinę kakao. każdą kostkę wkładać do polewy, następnie obtoczyć w wiórkach i odłożyć na talerz.
															
