ostatnimi czasy rzymski garnek częściej był przeze mnie wykorzystywany do pieczenia chleba niż innych dań, więc postanowiłam zafundować mu małą odmianę. do jego wnętrza trafił w całości kurczak, natarty aromatycznymi ziołami i różową himalajską solą dostarczoną mi przez Bakaliowy e-sklep BadaPak.pl. mięso po takim pieczeniu jest wyjątkowo miękkie, więc żeby mieć przyrumienioną, chrupiącą skórkę trzeba pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę.
kurczak pieczony w całości z warzywami
- 1 kurczak wolno biegający,
- 2 łyżeczki soli himalajskiej,
- 1 łyżeczka chili,
- 1 łyżeczka oregano,
- 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1-2 łodygi selera,
- 1 średniej biała cebula,
- 2 średnie marchewki
Przyprawy wymieszaj z solą i natrzyj kurczaka. Odstaw go przynajmniej na kilka godzin w chłodne miejsce, a najlepiej na całą noc. Selera i marchew pokrój na 4-5 kawałków, cebulę na ósemki. Garnek rzymski namocz przynajmniej na 15 minut. Czosnek i pozostałe warzywa wymieszaj i ułóż na dnie garnka. Na warzywa połóż kurczaka. Przykryj garnek i wstaw do zimnego piekarnika. Piekarnik ustaw na 190 st.C i piecz przez 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz 15-20 minut, żeby się zrumienił.