Kiedy latorośl próbowała dowiedzieć się od męża, co jest na obiad. Ten zaczął się rozpływać nad tym, że takie różne warzywa. Podejrzliwość latorośli wzrosła i spytała – konkretnie jakie? Na co zorientowany rodzic odpowiedział – takie z kurkumą, bo żółte! Ot precyzja…
kuskus z duszonymi warzywami – składniki:
- 1 duża cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 zielona papryka,
- 3 średnie marchewki (ok. 300 g),
- 1 duża rzodkiew lodowa lub agata (ok. 300 g),
- ćwiartka małej kapusty (ok. 300 g),
- 1 cukinia (ok. 300 g),
- 1 bakłażan (ok. 300 g),
- 1 kg dojrzałych pomidorów lub 2 puszki,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 szkl. rosołu,
- 2 łyżeczki nasion kolendry,
- po 1 łyżeczce: kuminu, słodkiej papryki, ostrej papryki, kurkumy,
- 2 szkl. suchego kuskusu,
- sól
kuskus z duszonymi warzywami – przepis
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Wsyp przyprawy i podsmażaj je przez chwilę, często mieszając. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek, w paseczki paprykę, marchew pokrojoną wzdłuż na plasterki (np. obieraczką do warzyw lub mandoliną), rzodkiew w plasterki i kapustę w paseczki. Podsmażaj razem chwilę, a następnie wlej rosół i gotuj przez 15 minut. Bakłażan i cukinię pokrój w pół lub ćwierć plasterki, pomidory w kostkę i dodaj do pozostałych warzyw. Gotuj jeszcze 10 minut. Dopraw solą.
Kuskus zalej gorącą osoloną wodą na wysokość ok. 0,5 cm powyżej powierzchni kaszki. Przykryj do pokrywką i odstaw na 10 minut. Widelcem spulchnij całość i przełóż na półmisek, formując z niego okrąg. Do środka włóż duszone warzywa.
Uwaga:
Jeśli masz wcześniej przygotowany kuskus i trzeba go podgrzać – najłatwiej zrobić to na sitku, które umieszcza się nad garnkiem z gorącą wodą.
komentarze archiwalne:
a zrobię sobie w weekendnapisał: kpdwiejak 2019/01/18 16:04:40fajny przepis, bardzo lubię kuskus :)napisał: Gość: Lila, *.dynamic.chello.pl 2019/01/20 12:11:18
Super wpis.
Serdecznie pozdrawiam.napisał: fotografiawnetrz 2019/01/23 11:08:08