taki żart dla mju_mju

1) Przed przyrządzeniem należy ślimaki winniczki głodzić przez 1 tydzień, aby zamknęły wapienną zasłonką skorupkę
2) Ślimaki z zamkniętymi skorupkami opłukać, włożyć na kilka godzin do mocno osolonej wody z octem, wyjąć, opłukać.
3) Do wrzącej osolonej wody wrzucić winniczki i gotować 15 min. Ostudzić, osączyć, wyjąć ze skorupek i poobcinać czarne końce nóżek. Przy wyjmowaniu ślimaka z muszli trzeba chwycić czymś ostrym i obrać ruchem kolistym zgodnie z kształtem muszli.
2) Ślimaki z zamkniętymi skorupkami opłukać, włożyć na kilka godzin do mocno osolonej wody z octem, wyjąć, opłukać.
3) Do wrzącej osolonej wody wrzucić winniczki i gotować 15 min. Ostudzić, osączyć, wyjąć ze skorupek i poobcinać czarne końce nóżek. Przy wyjmowaniu ślimaka z muszli trzeba chwycić czymś ostrym i obrać ruchem kolistym zgodnie z kształtem muszli.
źródła:
gazetka IV LO w Częstochowie
ślimak na przestrzeni dziejów
różni fachowcy
janiolka, środa, 01 czerwca 2005