sponsorem poniedziałkowego obiadu jest poweekendowy przegląd lodówki;) zazwyczaj nadmiar kaszy gryczanej znika podsmażony na maśle, w towarzystwie szklanki ciepłego mleka. ale tym razem oprócz niej było kilka innych produktów, których ilość nie wystarczała na zapewnienie posiłku dla 3 osób.
jeśli jesteście jej fanami spróbujcie innych połączeń, bo to nie pierwsza sałatka z kaszą gryczaną:
– sałatka z wędzonym boczkiem i jajkami,
– sałatka z serem żółtym
ciepła sałatka z kaszy gryczanej
- 1-1,5 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej,
- 1 upieczone udko kurczaka,
- 0,5 słoiczka suszonych pomidorów w oleju (około 5-6 szt.),
- 0,5 opakowania fety (ok. 10 dkg),
- garść rukoli,
- sól, pieprz
Mięso z udka oddziel od kości i pokrój w kostkę. Pomidory pokrój w paseczki (olej lub oliwę zachowaj), fetę w kostkę. Kaszę podsmaż na oleju spod pomidorów. Dodaj wszystkie składniki prócz rukoli i fety, je dodaj dopiero, gdy wszystkie składniki będą już nagrzane. Podawaj ciepłe.