zupa pieczarkowa – odczynianie nudy

pieczarki, ketchup, śmietana, rosół

generalnie nie przepadam za pieczarkową, ale to co dostaliśmy u babci wstrząsnęło mną i moimi kubeczkami smakowymi.

pieczarki, ketchup, śmietana, rosół,

zupa pieczarkowa – składniki:

  • 25 dag pieczarek, 
  • 2 cebule, 
  • 0,5 szkl. kwaśniej śmietany, 
  • 1,5 l rosołu, 
  • 2 łyżki ketchupu*, 
  • sól, pieprz, 
  • oliwa
  • garść startego żółtego sera

pieczarki posiekać i podsmażyć na oliwie. gdy puszczą sok dodać posiekaną cebulę, i tak je razem dusić do miękkości. zalać rosołem, dodać ketchup, podgotować. dodać śmietanę i przyprawy. zupę w talerzach posypywać serem.

* dodałam również puszkę krojonych pomidorów, ale oryginalnie ich nie było

komentarze archiwalne:

tehuana 

Zupa doprawiona po mistrzowsku!

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *