w zasadzie ta potrawa należy do tych „na winie”, czyli co się pod rękę nawinie. bez specjalnego zastanawiania się na proporcjami wyszła bardzo ciekawa słodko-kwaśna kompozycja smakowa.
potrawka z patisona ze śliwkami
- ok. 1 kg patisona (lepiej wybrać mniejsze z miękką skórką, ale my mieliśmy jeden wielki),
- 0,5 kg ziemniaków (niekoniecznie),
- 2 marchewki,
- 20 dkg wędzonego boczku,
- 20 dkg pieczarek,
- 20 dkg śliwek,
- świeży majeranek do posypania,
- sól, pieprz
w garnku z grubym dnem zrumienić pokrojony w kotkę boczek. dodać do niego obraną i startą na dużych oczkach marchew oraz pokrojone w plastry pieczarki. patison obrać ze skórki, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę. obrane ziemniaki również pokroić w kostkę. patison i ziemniaki dodać do boczku. podlać szklanką wody i dusić do miękkości. gdy ziemniaki będą miękkie doprawić i dodać pokrojone w plasterki śliwki i świeży majeranek. dusić jeszcze 5 min.