sezon na dynie niby się kończy, ale w sklepach jej nie brakuje. panie w markecie nadal nie rozróżniają gatunków, więc kasują zwykłą jako makaronową. a makaronową, piżmową i małą hokkaido jako zwykłą… jak zwróciłam uwagę na złe podpisy, to usłyszałam, żebym się tym nie przejmowała, no to się nie przejmuję.
marynowana smażona dynia
- 1 kg dyni,
- olej do smażenia,
- 3 ząbki czosnku,
- duża garść listków mięty,
- 1 czubata łyżka kaparów,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
Dynię pokrój w niedużą kostkę. Partiami smaż na oleju przez około 8 minut. Ułóż je w salaterce, posyp pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem, posiekanymi miętą i kaparami. Dopraw solą i pieprzem i polej octem. Odstaw do marynowania na 3 godziny.