smażona dynia marynowana

sezon na dynie niby się kończy, ale w sklepach jej nie brakuje. panie w markecie nadal nie rozróżniają gatunków, więc kasują zwykłą jako makaronową. a makaronową, piżmową i małą hokkaido jako zwykłą… jak zwróciłam uwagę na złe podpisy, to usłyszałam, żebym się tym nie przejmowała, no to się nie przejmuję.

przystawka, czosnek,

marynowana smażona dynia

  • 1 kg dyni,
  • olej do smażenia,
  • 3 ząbki czosnku,
  • duża garść listków mięty,
  • 1 czubata łyżka kaparów,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,

Dynię pokrój w niedużą kostkę. Partiami smaż na oleju przez około 8 minut. Ułóż je w salaterce, posyp pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem, posiekanymi miętą i kaparami. Dopraw solą i pieprzem i polej octem. Odstaw do marynowania na 3 godziny.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.