składniki farszu tych pierogów były inspirowane składem pierogów magdy gessler z kuchennych rewolucji, ale w przeciwieństwie do niej, ja nie wykorzystywałam mięsa z gotowania rosołu, tylko pozostałego z pieczenia. za to ciasto zrobiłam wg przepisu na pierogi z kapustą i grzybami – genialnie się klei.
pierogi z mięsem kaczki
ciasto:
- 0,5 kg mąki,
- 200 ml ciepłej wody,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta soli
farsz:
- 1 udko upieczonej kaczki,
- po niedużej 1 szt.: cebuli, marchewki, pietruszki i kawałku selera,
- sól, pieprz, czosnek, majeranek,
- olej lub gęsi smalec
cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. dodać obrane i starte na dużych oczkach pozostałe warzywa oraz pokrojoną kaczkę. dusić razem kilkanaście minut, aż warzywa będą miękkie. przestudzić i zmielić. doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem.
ciasto zagnieść z mąki, soli i jajka, dolewając po trochu ciepłą wodę wymieszaną z olejem. gnieść tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić do rąk. podzielić je na 4 części. 3 pozostawić pod przykryciem, 1 cienko rozwałkować. wycinać szklanką kółka, nakładać farsz i sklejać pierogi. do czasu gotowania można je przechowywać na oprószonym mąką blacie. gotować we wrzątku 4-5 minut od momentu wypłynięcia. podawać polane zrumienioną cebulką