rosół z dopalaczami

kilka zimnych poranków i katar zaatakował tak, że na oczy nic nie widzę, a zamiast nosa mam hydrant. oprócz witaminy c nie biorę tabletek przy takich przypadłościach, ale za to naturalne antybiotyki z chęcią. i tak powstał rosół o niezwykłej sile, w którym idealnie odnalazły się zacierki makaronu międzybrodzkiego, które wyglądają, jakby ktoś ręcznie je na tarcie ścierał!

rosół, cytryna, zacierki, czosnek

zupa cytrynowa

  • 1 porcja mięsa na rosół drobiowo-wołowego,
  • 1 pęczek włoszczyzny,
  • nać selera
  • 1,5 łyżeczki mielonego imbiru,
  • skórka i sok z 1 dużej cytryny,
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej lub skrobi,
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka,
  • sól,
  • 25 dkg zacierki „Międzybrodzki makaron”
  • pęczek zielonej cebulki

mięso zalać 2-3 litrami wody, zagotować i usunąć z wierzchu szum. dodać obrane warzywa w całości i nać selera i gotować około 2 godzin. doprawić solą. dodać imbir, otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty z niej sok. mąkę kukurydzianą rozrobić w 4 łyżkach zimnej wody i wlać do zupy, zagotować. wsypać zacierkę i gotować ją do miękkości. dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. roztrzepać jajka i wlać je cienkim strumieniem na gotującą się zupę, ciągle mieszając. podawać natychmiast posypane posiekaną zieloną cebulką.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.