potrawka fasolowo-pomidorowa

dziś potrawa typu bigos. trochę zabawy z krojeniem. trochę gotowania. trochę czekania, aż dojdzie. a potem pełnia smaku!

dla porządku indeks glikemiczny użytych produktów:

biała fasola 35
czosnek 30
papryczka chilli 15
cebula 15
seler naciowy 15
cukinia  15 
marchew gotowana 80
sok pomidorowy 35
pomidory suszone 35

potrawka fasolowo-pomidorowa

potrawka fasolowo-pomidorowa

  • 1 szkl. suchej fasoli, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 1 papryczka chilli, 
  • 1 cebula, 
  • pół selera naciowego, 
  • 2 cukinie, 
  • 2 marchewki, 
  • 1 l soku pomidorowego, 
  • 5 suszonych pomidorów (nie z oleju), 
  • 2 łyżki suszonego tymianku, 
  • olej do smażenia, 
  • sól, pieprz

fasolę namoczyć na noc. następnego dnia wodę odlać, zalać nową i ugotować do miękkości soląc dopiero pod koniec gotowania (ok. 1 godz.). odcedzić, ale wodę z gotowania pozostawić. suszone pomidory zalać gorącą wodą i odstawić na 30 min. czosnek i papryczkę chilli posiekać i przesmażyć na oleju. dodać pokrojoną w kostkę cebulę, w plasterki seler naciowy i marchewkę, w paseczki namoczone pomidory (wodę z moczenia pomidorów można potem dolać razem z sokiem pomidorowym). dusić pod przykryciem ok. 15 minut. cukinię pokroić w półplasterki i dodać do reszty. wlać sok pomidorowy. wsypać fasolę i dolać tyle wody z jej gotowania, aby uzyskać odpowiednią konsystencję (większa ilość płynu spowoduje, że będzie zamiast potrawki zupa). doprawić tymiankiem, solą i pieprzem i dusić kolejne 10-15 minut.
najlepiej smakuje następnego dnia. 

Wegetariański obiad edycja II Nakarm Cukrzyka Jesienią

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.