w piątek zapraszałam na wycieczkę krajoznawczą, dziś zapraszam na smakową do Włoch. pulpety dzięki serowi mają zupełnie niestandardowy smak, a z duszonych warzyw powstaje pyszny sos.
pulpety drobiowe z papryką
polpettine di pollo ai peperoni e olive nere
- 4-5 strąków papryki,
- 3-4 pomidory,
- 1 bakłażan,
- 1 cukinia,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- mały słoik czarnych oliwek,
- 0,5 szkl. mąki,
- 0,5 szkl. bulionu,
- oliwa z oliwek,
- 10 listków bazylii
pulpety:
- 60 dkg mięsa drobiowego,
- 1 mała czerstwa bułka,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 60 g ostrego sera
bakłażana pokroić w dość grube plastry, posolić i zostawić na sicie na 20 minut. opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. cebulę i czosnek pokroić w plastry i lekko zrumienić na oliwie. dodać bakłażana, paprykę i cukinię pokrojone w kostkę, pomidory w ósemki i oliwki przekrojone na pół. przyprawić solą i pieprzem i dusić 20 minut, ewentualnie podlewając wodą. bułkę namoczyć na godzinę w wodzie i po odciśnięciu zmielić razem z mięsem. jeśli mięso mamy od razu mielone, to po prostu trochę dłużej trzeba masę wyrabiać. masę wyrabiamy z mięsa, bułki i startego na drobnych oczkach sera żółtego, drobno posiekanej pietruszki i odrobiny soli. formować kulki wielkości piłeczek pingpongowych i obtaczać je w mące. smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż się zrumienią z każdej strony. przełożyć do warzyw, podlać bulionem i dusić jeszcze 10-15 minut. przed podaniem posypać porwaną bazylią.