Za cztery dni sylwester. Wiele osób organizuje imprezy w domach i jeśli wy do nich należycie i zastanawiacie się, co podać gościom to proponuję kulinarną wycieczkę na południe Europy, gdzie klimat nieco łagodniejszy, a posiłki wyglądają jakby uśmiechało się do nich słońce. Fesa di tacchino incosta, czyli rolada z piersi indyka zawinięta w ciasto francuskie, dokładnie tak wygląda. Gwoli ścisłości powinno być ciasto ptysiowe, ale jeśli nie zamierzacie robić go samodzielnie, to francuskie je spokojnie zastąpi.
rolada z piersi indyka
- 1 kg piersi indyka,
- 1 marchew,
- 1 cukinia,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki soku limonki,
- 1 łyżka curry,
- 2,5 łyżki masła,
- sól, pieprz,
- 0,5 szkl. białego wytrawnego wina,
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- 1 jajko
Pierś indyka rozetnij tak, by uzyskać duży płat mięsa. Rozbij go delikatnie tłuczkiem. Sok z limonki wymieszaj z curry, solą i pieprzem. Marchew i cukinię pokrój w długie wąskie paski, czosnek posiekaj i uduś na maśle. Dopraw solą. Uduszone warzywa ułóż na środku płatu i zroluj płat. Zwiąż roladę sznurkiem i włóż do naczynia do zapiekania. Piecz w 200 st.C pod przykryciem podlewając co jakiś czas winem, przez 50 minut. Odstaw do ostygnięcia. Usuń sznurek. Roladę ułóż na rozprostowanym płacie ciasta francuskiego, zawiń je i posmaruj ubitym jajkiem. Piecz w 200 st. C przez 20 minut. Podawaj na gorąco.