bardzo lekka sałatka z ogromną ilością dobrych dla naszego organizmu składników: witamina C z papryki, selen i kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 z makreli, wapń z jogurtu, naturalny antybiotyk z czosnku, olejki eteryczne ułatwiające trawienie z koperku. w dobie nadużywania suplementów diety, warto wiedzieć, co się je i czy takie suplementy są nam naprawdę potrzebne.
sałatka z wędzonej makreli
- 2 duże makrele wędzone (ew. dorsz),
- 1 puszka kukurydzy,
- po 1 papryce zielonej, czerwonej i żółtej,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 1 szkl. jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka,
- 2-3 łyżki majonezu,
- pieprz
rybę oczyścić z ości i podzielić na małe kawałki. kukurydzę osączyć. papryki pokroić w małe romby (bok ok. 1,5 cm). jogurt wymieszać z majonezem, solą, drobno posiekanym czosnkiem i koperkiem. lekko wymieszać wszystko i jeśli mamy nadmiar koperku posypać nim po wierzchu.