śledź lekko słodki

we wtorek były ostatki zwane śledzikiem, w środę post, stojący często pod znakiem śledzia, więc dziś w piątek będzie u mnie w końcu… śledź 😉

śledź w sosie miodowo-musztardowym

śledź w sosie miodowo-musztardowym

  • 6 pojedynczych solonych płatów śledzi (nie z oleju), 
  • 3 łyżki musztardy, 
  • 2 łyżki miodu, 
  • 2 łyżki octu winnego, 
  • 1/2 szklanki oleju

śledzie moczyć w mleku przez noc. połączyć w słoiczku musztardę, miód i ocet winny. nie przerywając mieszania powoli dolewać olej. zakręcić słoik z sosem i energicznie nim potrząsać, aż powstanie jednorodna emulsja. śledzie pokroić w kostkę, zalać sosem i odstawić na 24 godziny.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.