obiad w słoiku: gulasz z łopatki

Kolejny przepis na obiad w słoiku to gulasz. Zwykle robiąc gulasz zaczynam od zeszklenia cebuli, ale śledząc dyskusje na różnych forach, bardzo często pojawiał się zarzut, że cebula powoduje szybsze kwaśnienie potraw, więc z niej tym razem zrezygnowałam. Tego gulaszu nie zagęszczałam wychodząc z założenia, że na miejscu zdecyduję o jego ostatecznym kształcie dodając np. śmietanę lub koncentrat.

mięso, wekowane, pod namiot, w podróży, obiad,

gulasz w słoiku

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej,
  • 0,5 kg warzyw: marchew, seler, pietruszka
  • przyprawy: sól, pieprz, kminek, papryka słodka i inne wg uznania
  • 2 łyżki oleju

Mięso pokrój w 1 cm kostkę i obsmaż na oleju. Dodaj grubo pokrojone warzywa i przyprawy. Podlej wodą do wysokości warzyw i mięsa. Gotuj przez 15 minut. Gorący gulasz przekładaj do słoików pozostawiając wolną przestrzeń na wysokość 2 palców. Zakręcone słoiki przełóż do garnka z gorącą wodą i pasteryzuj przez 2 dni po godzinie.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.