Kolejny przepis na obiad w słoiku to gulasz. Zwykle robiąc gulasz zaczynam od zeszklenia cebuli, ale śledząc dyskusje na różnych forach, bardzo często pojawiał się zarzut, że cebula powoduje szybsze kwaśnienie potraw, więc z niej tym razem zrezygnowałam. Tego gulaszu nie zagęszczałam wychodząc z założenia, że na miejscu zdecyduję o jego ostatecznym kształcie dodając np. śmietanę lub koncentrat.
gulasz w słoiku
- 0,5 kg łopatki wieprzowej,
- 0,5 kg warzyw: marchew, seler, pietruszka
- przyprawy: sól, pieprz, kminek, papryka słodka i inne wg uznania
- 2 łyżki oleju
Mięso pokrój w 1 cm kostkę i obsmaż na oleju. Dodaj grubo pokrojone warzywa i przyprawy. Podlej wodą do wysokości warzyw i mięsa. Gotuj przez 15 minut. Gorący gulasz przekładaj do słoików pozostawiając wolną przestrzeń na wysokość 2 palców. Zakręcone słoiki przełóż do garnka z gorącą wodą i pasteryzuj przez 2 dni po godzinie.