włoska saltimbocca to potrawa z cielęciny z surową suszoną szynką i szałwią. zgodnie z tłumaczeniem salta in bocca – skacz do ust – ciężko tym sznyclom się oprzeć. tak samo z resztą stało się i w wersji z indykiem. samo danie przygotowuje się bardzo prosto, bardzo szybko i jest świetnym pomysłem na letni obiad.
saltimbocca z indyka
- 4 sznycle z indyka,
- 4 plastry wędzonej szynki,
- 2 łyżki oliwy + 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki,
- 0,5 szkl. białego wina,
- 0,5 szkl. bulionu drobiowego
- sól, pieprz
Jeśli sznycle są grubsze niż 0,5 cm delikatnie je rozbij, najlepiej przez folię. Oprósz mąką i na wierzchu ułóż szynkę, na niej przymocuj wykałaczkami listki szałwii. Smaż po 2 minuty z każdej strony zaczynając od tej z listkami. Zdejmij je z patelni i pozostaw pod przykryciem. W tym czasie na patelnię wlej wino i bulion, zagotuj i zeskrob wszystko, co przywarło do dna patelni, lekko odparuj sos. Włóż z powrotem sznycle, delikatnie posól (szynka jest już dość słona) i popieprz. Duś nie dłużej niż 2 minuty i od razu podawaj.