Pozostając w klimacie kuchni skandynawskiej mam dziś przepis na szwedzką surówko-sałatkę z iście skandynawskim podejściem do buraków. Kiedyś podawałam duński przepis na syltede rødbeder, które używane są do przygotowywania kanapek smørrebrød.
Przy okazji chyba pierwszy raz w życiu kupiłam słoik marynowanych buraków, bynajmniej nie z powodu ich braku w domu. Tata przygotowuje buraczki takie zwykle do maksymalnie 2 cm wielkości. Wiedząc ile je obiera, serce by mnie bolało tak po prostu je tarkując.
szwedzka sałatka z buraczków
- 1 słoik buraczków marynowanych,
- 1 ogórek konserwowy,
- 1 jabłko,
- tarty chrzan do smaku,
- małe opakowanie kwaśnej śmietany,
- sól, pieprz, cukier
Buraki osącz, jeśli nie są tarte to pokrój je w kostkę, jak i jabłko oraz ogórek. Polej śmietaną wymieszaną z chrzanem. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.