tajne składniki podlaskich kuchni – babka ziemniaczana

Tata wspominał kiedyś, że na urządzane w jego czasach kawalerskich imieniny, gwoździem programu była zawsze babka ziemniaczana pieczone przez babcię. Ot niby takie zwykłe danie z tego regionu, które w każdym domu wykonywane jest ciut inaczej. Tata robi ją z dodatkiem skwarek. Ja wolę zamiast skwarek wędzony boczek. Moja siostra wsypuje świeże zioła. Ciotka odlewa sok z ziemniaków i dodaje taką samą ilość śmietany. A w stołówce w internacie, w którym mieszkałam w szkole średniej dodawano gotowane ziemniaki (najgorsza wersja)..

babka ziemniaczana

babka ziemniaczana – składniki:

3 kg ziemniaków, 3 jajka, 3-4 łyżki mąki pszennej, 0,5 kg skwarek/wędzonki/kiełbasy/co kto lubi pokrojone w niezbyt duże kawałki, 2-3 duże cebule, sól + dowolne przyprawy

Ziemniaki wraz z 1-2 cebulami zetrzeć na tarce ziemniaczanej (chwała temu, kto wymyślił taką przystawkę w robotach kuchennych). Wymieszać je z pozostałymi składnikami, dość mocno posolić, przyprawić i przełożyć do dużej blachy lub 2 średnich, tak żeby na grubość babka miała jakieś 4 cm. Pozostałą 1 cebulę pokroić w plastry i ułożyć je na wierzchu masy ziemniaczanej. Blachę wstawić do do piekarnika na 1,5 godziny w 180-200 st. C

Babkę można spokojnie odgrzewać, odsmażać, jak również zamrażać, gdy ilość przerośnie możliwości 😉

komentarze archiwalne:

  • dusiowaa świetnie wygląda
  • nie_taka_zla po spojrzeniu na zdjęcie w pierwszej chwili miałam wrażenie, że zrobiłaś dekorację a la róże 😉
  • janiolka dzięki dusiowaa :)poszukiwaczko, tak, na miniaturce zdjęcie pięknie podpuszcza z tymi różami
  • nashelly Mmm, uwielbiam babkę ziemniaczaną – u mnie zawsze jako kartoflaczek 😉 Polska kuchnia to jest to! 🙂
  • gosik2.0 Uwielbiam. Babka ziemniaczana u nas to nagus :).
  • janiolka kartoflaka znałam, ale nagusa już nie!

Zerknij tutaj rónież:

Jeden komentarz

  1. ta pyszna babka została dzisiaj popełniona w Niemczech…. wszystkim mega smakowała i bedzie na pewno powtórzona. Podziekowania w imieniu koleżanki za fajny przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *