Potrawy z tofu stanowią dla mnie wyzwanie. Ciągle mnie zaskakuje jego nijakość lub ładniej określając – neutralność, która bez mocnego towarzystwa się po prostu nie obejdzie. Papryka stanęła na wysokości zadania! Dzięki powolnemu gotowaniu w wolowarze Crock-Pot 5,7l chrom SCCPBPP605-050, sos miał naprawdę skoncentrowany smak. Tofu w sosie paprykowym nie gotowało się co prawda, aż tak długo, bo tylko 15 minut, ale jego baza, czyli właśnie papryka w opcji High 4 godziny.
Dlaczego wybrałam tofu skoro to nie jest mój ulubiony produkt?
Bo wierzę, że i na nie jest jakiś sposób. Generalnie odnajduje się w intensywnych przyprawach. Poza tym, mimo iż jemy mięso, to staram się zachowywać równowagę między daniami mięsnymi, a bezmięsnymi. A nie ma co ukrywać, tofu jest niezłą jego alternatywą.
Moje zmagania znajdziecie w przepisie na smażoną młodą kapustę z marynowanym tofu, właśnie.
Tofu w sosie paprykowym prawie kuchnia hinduska…
Tofu w sosie paprykowym przez dodane przyprawy kojarzy mi się z kuchnią hinduską, dlatego zamiast ryżu będzie też pasował chlebek naan, na który przepis znajdziecie TUTAJ. Do tego podałabym jeszcze salt lacchi – napój jogurtowy z indyjskimi przyprawami, solą i pieprzem. A na deser mango lassi. Ale że nie był to wieczór z kuchnią hinduską, to zakończyło się znacznie skromniej.
Tofu w sosie paprykowym
Składniki:
- 2 kostki tofu,
- 5 szt. czerwonej papryki
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1 laska cynamonu
- 4 szt. pomidorów
- 1 szkl. wody
- 1 łyżeczka chilli, w proszku
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/4 szkl. oliwy
Sos
- 2 łyżki syropu klonowego lub daktylowego
- 1 szkl. crème fraîche
- 0,5 szkl. wody, ewentualnie do rozrzedzenia
- 1 łyżeczka kozieradki, suszonej
Przepis
- Pokrój oczyszczoną paprykę i pomidory w kostkę i umieść je w wolnowarze.
- Dodaj imbir, czosnek, cynamon, wodę, oliwę i przyprawy.
- Ustaw opcję gotowania High na 4 godziny.
- Miękkie warzywa zmiksuj ze składnikami sosu.
- Tofu pokrój w plastry i dodaj do sosu, podgrzewaj razem ok. 15 minut.
- Podawaj z ryżem lub chlebkami naan.
Wpis powstały we współpracy partnerskiej.