Starym zwyczajem znowu zanotowałam go w środku tygodnia. Co więcej myślę, że to ostatnia chwila zanim odłożyłabym go na półkę do innych przepisów, a potem prawdopodobnie odkryła po kilku miesiącach lub latach.
wątróbki drobiowe z brokułami – składniki:
- 40 dag wątróbek drobiowych,
- 50 dag brokułów,
- 4 łyżki mąki,
- 4 łyżki masła,
- 2 cebule,
- 1 szklanka czerwonego wina,
- 1/2 łyżki posiekanego świeżego oregano,
- sól, pieprz
wątróbki drobiowe z brokułami – przepis
Różyczki brokuła obgotować i odcedzić. Wątróbki obtoczyć w mące i obsmażyć na połowie masła (powinny zostać krwiste w środku), odłożyć w ciepłe miejsce lub po prostu przykryć salaterką lub pokrywką. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na reszcie masła. Dolać wino i gotować aż sos zgęstnieje, przyprawić. Jeśli smak będzie zbyt wytrawny można dodać odrobinę cukru. Do sosu dodać brokuły i wątróbki, chwilę poddusić i podawać posypane posiekanym oregano.