pisząc po raz pierwszy o solance wspominałam, że są trzy rodzaje tej zupy na kaca: mięsna, rybna i grzybowa. tym razem przygotowałam grzybową, która wzbudziła nie mniejszy entuzjazm od mięsnej. i to nawet bez kaca 😉
przepis na mięsną soliankę znajdziecie tu!
solanka grzybowa – składniki
- 300 g świeżych grzybów (mogą być mrożone) lub 50 g grzybów suszonych + 300 g pieczarek,
- 100 g grzybów marynowanych lub kiszonych
- 1 cebula,
- 1 marchew,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka mąki,
- 2 ogórki kiszone,
- 100 g zielonych oliwek,
- sól, pieprz,
- 1 liść laurowy,
- 2 łyżki oleju,
- opcjonalnie cytryna
Jeśli przygotowujesz zupę z grzybów suszonych namocz je przez godzinę, a następnie ugotuj. Po ostudzeniu wywar zachowaj, a grzyby pokrój w paseczki. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj obraną i posiekaną marchew, smaż razem przez minutę. Świeże grzyby pokrój w plasterki i dodaj na patelnię. Podsmażaj 5 minut. Oprósz całość mąką, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i rozprowadź zachowanym wywarem grzybowym lub 1,5 litra wody. Następnie dodaj liść laurowy i gotuj przez 10 minut. Posiekaj ogórki kiszone i grzyby marynowane i dodaj do zupy, wymieszaj i gotuj kolejne 5 minut. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj oliwki i znowu podgotuj 5 minut. Przed podaniem możesz umieścić plasterek cytryny w każdym talerzu.