zapiekane gołąbki z mięsem, ryżem i grzybami

gołąbki, kuchnia polska, kapusta,

Kilkanaście lat temu małżonek dostarczył na obiad kupne gołąbki. Były z kaszą gryczaną i grzybami. Smakowały obłędnie, więc postanowiłam sama spróbować je zrobić, ale poległam na całej linii. Kapusta nijak mi się nie chciała zwijać, farsz się sypał… Od tego czasu nigdy nie próbowałam wykonać ich ponownie. Aż do momentu, gdy dowiedziałam się od mamy, że nie muszę parzyć kapusty, bo wystarczy ją… zamrozić! Skusiło mnie to momentalnie i gdy tylko dorwałam odpowiednio płaski egzemplarz, udałam się do naszej cukrzycowej babci po szczegółowe instrukcje, co do farszu, bo moje dziecko orzekło, że jej gołąbki smakują najlepiej. Wtedy właśnie narodził się pomysł na zapiekane gołąbki z mięsem i grzybami, które przygotowałam według tradycyjnego przepisu babci.

kuchnia polska, wieprzowina, kapusta, ryż, faszerowane,

zapiekane gołąbki z mięsem i grzybami – składniki:

  • 1 duża płaska główka kapusty (włoska jest delikatniejsza od białej),
  • 1 garść suszonych grzybów,
  • 1,5 szklanki suchego ryżu,
  • ok. 1 kg mięsa mielonego,
  • duża cebula,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • świeże zioła, np. lubczyk, bazylia, tymianek (opcjonalnie),
  • 1-2 puszki pomidorów krojonych,
  • 1 łyżka kminku,
  • 4 łyżki oleju lub 2 łyżki oleju + 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz

zapiekane gołąbki z mięsem i grzybami – przepis:

Zamroź kapustę na kilka dni, a dzień przed robieniem gołąbków wyjmij ją i usuń głąb, oddzielając liście. W każdym liściu zetnij główny nerw. Grzyby zalej gorącą wodą na 2 godziny, odciśnij i zachowaj wodę z moczenia. Zmiel je razem z mięsem lub posiekaj drobno. Ugotuj ryż i ostudź. Cebulę zeszklij na oleju, a następnie dodaj do mięsa. Posiekaj szczypiorek i dodaj do farszu. Wymieszaj mięso, ryż, grzyby, cebulę, szczypiorek, doprawiając solą, pieprzem i ziołami. Na każdym liściu ułóż farsz, zawijając boki do środka. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem, a liście porwane ułóż na dnie. Ułóż gołąbki, polej wodą z grzybów, zamknij naczynie i piecz przez 40-60 minut w 180°C. Na koniec polej gołąbki pomidorami i piecz jeszcze 20-30 minut.

Komentarze archiwalne (3)

kpdwiejak 6 miesięcy temu| to jedno z moich ulubionych dań, uwielbiam!:)

Gość: [Pytanie] *.consumer-pool.prcdn.net 6 miesięcy temu| Brzmi dobrze! Jedno pytanie: w jakiej temperaturze się je piecze? 180 C?

janiolka 6 miesięcy temu| słuszne pytanie! Tak należy je piec w 180 st.C. Zaraz uzupełnię przepis.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *