zawsze myślałam, że kabaczek i cukinia to dwa różne warzywa, jednak ostatnio przeczytałam, że nie i ciężko mi się z tym pogodzić! wg mnie cukinia ma ciemnozielony kolor lub żółty, a kabaczek jest jasnozielony i bardziej pękaty. a całe zamieszanie wywołuje włoska nazwa kabaczka, czyli zucchina (mała dynia). różne źródła różnie podają, ale znalazłam informacje, że kabaczek to przerośnięta cukinia, którą trzeba obrać i pozbawić pestek (Rafał Grzelak, kucharz) lub że to po prostu inna odmiana cukinii (Wiki).
pozostaję przy swojej wersji, że jest to coś z pewnością innego 😉
zupa krem z kabaczka
- 1 kabaczek,
- 1 cebula,
- 1 serek topiony ziołowy,
- 2 łyżki masła,
- 1 l rosołu warzywnego,
- sól, biały pieprz
pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na maśle. dodać obranego, pozbawionego nasion i pokrojonego w dużą kostkę kabaczka, chwilę razem poddusić. zalać bulionem, dodać serek topiony. gotować, aż kabaczek będzie miękki. zmiksować, doprawić solą i pieprzem. podawać z klopsikami, grzankami lub groszkiem ptysiowym.