Ciężko pisać elaborat o zupie z ziemniaków. Ale ta jest idealnie żółta, idealnie aksamitna i idealna na taką porę roku, gdy jest non stop ciemno.
zupa-krem z ziemniaków z szafranem – składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- mała cebula,
- ząbek czosnku,
- 1 opakowanie szafranu (około 0,10 g)
- szczypta płatków chilli,
- sól,
- 60 ml oliwy,
- 750 ml wody,
- ewentualnie 1 szklanka mleka lub wody do rozrzedzenia
zupa-krem z ziemniaków z szafranem – przepis
Posiekaną cebulę zeszklij na oliwie. Dodaj posiekany czosnek i smaż chwilę, ale nie zrumień go. dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i chilli. Zalej wodą i gotuj do miękkości. Dopraw solą. Zdejmij garnek z ognia, dodaj szafran i pozostaw na 5 minut, aż napęcznieje. Zmiksuj dokładnie, jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodaj mleko lub wodę.
komentarze archiwalne:
mmmm pyszny kremik|napisał: kuternoga85 2018/12/17 13:19:55
Mmm wygląda pysznie, pewnie i tak smakuje! :>|napisał: Gość: Magdalena T, *.ipv4.supernova.orange.pl 2018/12/17 14:04:00
Wygląda przepysznie :)|napisał: Gość: Danka, *.ipv4.supernova.orange.pl 2018/12/27 13:52:21
ciekawe połączenie z szafranem :)|napisał: Gość: ola, *.dynamic.chello.pl 2019/01/01 12:52:03