zupa krem z ziemniaków i szafranu

szafran, kuchnia włoska, proste dania,

Ciężko pisać elaborat o zupie z ziemniaków. Ale ta jest idealnie żółta, idealnie aksamitna i idealna na taką porę roku, gdy jest non stop ciemno. 

szafran, kuchnia włoska, proste dania,

zupa-krem z ziemniaków z szafranem – składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • mała cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 1 opakowanie szafranu (około 0,10 g)
  • szczypta płatków chilli,
  • sól, 
  • 60 ml oliwy,
  • 750 ml wody,
  • ewentualnie 1 szklanka mleka lub wody do rozrzedzenia

zupa-krem z ziemniaków z szafranem – przepis

Posiekaną cebulę zeszklij na oliwie. Dodaj posiekany czosnek i smaż chwilę, ale nie zrumień go. dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i chilli. Zalej wodą i gotuj do miękkości. Dopraw solą. Zdejmij garnek z ognia, dodaj szafran i pozostaw na 5 minut, aż napęcznieje. Zmiksuj dokładnie, jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodaj mleko lub wodę.

komentarze archiwalne:

mmmm pyszny kremik|napisał: kuternoga85 2018/12/17 13:19:55

Mmm wygląda pysznie, pewnie i tak smakuje! :>|napisał: Gość: Magdalena T, *.ipv4.supernova.orange.pl 2018/12/17 14:04:00

Wygląda przepysznie :)|napisał: Gość: Danka, *.ipv4.supernova.orange.pl 2018/12/27 13:52:21

ciekawe połączenie z szafranem :)|napisał: Gość: ola, *.dynamic.chello.pl 2019/01/01 12:52:03

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *