Powolne gotowanie zupy wydawać się może zajęciem cokolwiek dziwnym, ale że od niedawna stałam się posiadaczką wolnowaru Crock-Pot 5,7L, to pomalutku sobie z nim eksperymentuję. Na pierwszy ogień poszła zupa pomidorowa z klopsikami. Zestaw smakowo bezpieczny, a i proces gotowania raczej nie powodujący niespodzianek.
Wolnowar jednak inaczej gotuje niż zwykły garnek!
I ta inność nie wynika jedynie z czasu gotowania, bo to jakby mieści się już w nazwie. Warzywa pozostają jędrne. Cudowne jest to, że przypalenie stało się w zasadzie niemożliwe. Nie żebym tak znowu często coś przypalała, ale liczę na to, że i reszta rodziny śmiało weźmie się za gotowanie bez nadzoru. Bo właśnie to jest najlepsze – nie musisz stać i mieszać, pilnować czasu gotowania. Te sprawy programujesz 2 przyciskami z aż 6 i już! 😉
Zupa pomidorowa z klopsikami – złam schemat!
Wiem, ze zjadacze pomidorówki dzielą się na 4 frakcje: makaron/ryż i krem / widoczne składniki. Nie lubię opowiadać się za jedną opcją w kuchni. Więc tym razem zupa pomidorowa z klopsikami została i z widocznymi składnikami i z makaronem przypominającym ryż. Dodana cieciorka i oregano nadają jej rysu śródziemnomorskiego i przypominają przedpandemiczne wakacje 😉
wolnogotowana zupa pomidorowa z klopsikami
Składniki:
- 1 cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 400 g cieciorki, ugotowanej lub 1 puszka
- 1 l rosołu,
- 800 g pomidorów z puszki, krojonych
- ½ łyżeczki oregano
- 1 łyżka skórki z cytryny, otartej
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 200 g makaronu orzo
klopsiki
- 500 g mielonego mięsa drobiowego
- 1 kajzerka, sucha
- 1 jajko, małe
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
- sól
- pieprz
- 2 łyżki kaszy manny, opcjonalnie
Przepis
- Namocz kajzerkę, odciśnij i wymieszaj z mięsem i przyprawami. Gdyby masa była zbyt płynna, dodaj kaszę mannę i odstaw na 15 minut.
- Uformuj 12 klopsików.
- Wszystkie składniki zupy oprócz makaronu ułóż na dnie wolnowaru i podlej rosołem.
- Na powierzchni ułóż klopsiki.
- Wolnowar w trybie low ustaw na 6 godzin.
- Wsyp orzo i gotuj do jego miękkości.
Inne polecane przeze mnie zupy pomidorowe:
Wpis powstały we współpracy partnerskiej